Bijspaarruimte Wet toekomst pensioenen
Bijsparen in het nieuwe pensioenstelsel
In V&A 23-011 bespreekt het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen door middel van een aantal voorbeelden hoeveel er in het nieuwe pensioenstelsel (Wet toekomst pensioenen) mag worden bijgespaard. Om het u gemakkelijker te maken heb ik de maximale bijspaarruimte verwoord in een formule.
Pensioenregeling zonder compensatieregeling
Maximaal mag er 30% van de pensioengrondslag aan premie worden ingelegd. Dus als de basisregeling een premie-inleg van 24% kent kan er 6% worden bijgespaard. Als de basisregeling 28% is kan er 2% worden bijgespaard.
Vraag:
Is het mogelijk om in totaliteit boven de grens van 30% van de pensioengrondslag uit te komen?
Antwoord:
Dit is (los van een aantal risicocomponenten zie daarvoor het artikel ‘Het nieuwe pensioencontract‘) alleen mogelijk als er sprake is van een compensatiepremie. In de volgende paragraaf door mij te behandelen.
Pensioenregeling met compensatieregeling
Hoe hoog is de bijspaarruimte als de werkgever een compensatiepremie biedt? De bijspaarruimte is dan als volgt te berekenen:
Formule bijspaarruimte:
De voorbeelden zijn door het CAP uitgewerkt. Een extra voorbeeld volgt onderstaand:
Voorbeeld
Het premiepercentage voor het ouderdomspensioen en het partnerpensioen bij overlijden vanaf pensioendatum is 20% van de pensioengrondslag. De compensatiepremie is 7%. De berekening is dan als volgt: compensatiepremie afgetopt op 3% + het maximale reguliere percentage van 30% = 33%. Daar gaat de werkelijke compensatiepremie (7%) en het percentage van de basisregeling (20%) vanaf. De bijspaarruimte is dan 33% – 27% = 6%.
Als u een nog betere methode weet hoor ik deze graag. Ook als u vragen heeft en een onafhankelijk pensioenadvies wenst. Neem dan contact op.
Meer over de maximering compensatiepremie en compensatiebedrag is te lezen in V&A 23-014 en in het uitgebreide artikel ‘Pensioencompensatie‘.
Bijgewerkt op 14 juli 2023.
Disclaimer
Het kan zijn dat de tekst niet volledig is of dat de wetteksten verkeerd zijn geïnterpreteerd of dat er bijvoorbeeld in lagere regelgeving nog allerlei aanpassingen plaatsvinden. De uitwerking van de wet is er immers pas net (sinds 1 juli 2023). Daarom is het altijd belangrijk dat u de informatie laat toetsen en mede daarom aanvaardt de auteur geen aansprakelijkheid voor eventuele fouten en onvolkomenheden, noch voor de gevolgen hiervan, hoewel aan de totstandkoming van deze uitgave de uiterste zorg is besteed.