Premieovereenkomst wat is dat?
Premieovereenkomsten zijn er in allerlei soorten en maten. De variëteit is enorm. In de basis is een premieovereenkomst een overeenkomst waarbij er geen pensioen maar een premie is afgesproken. De premies worden geïnvesteerd in beleggingsfondsen. Op pensioendatum wordt er met het belegde pensioenkapitaal een levenslang pensioen gekocht. Schematisch (sterk vereenvoudigd) weergegeven:
De opbouwperiode (blauw) en de uitkeringsperiode (okergeel).
De hoogte van het pensioen is afhankelijk van de onderstaande variabelen:
Relevante onderdelen premieovereenkomst
- Beleggingsresultaten. De hoogte van het pensioenkapitaal is onder andere afhankelijk van de beleggingsresultaten. Welke aanbieder het beste beleggingsresultaat behaalt? Dat is niet te voorspellen en tevens geven behaalde rendementen uit het verleden geen garanties voor de toekomst.
- Premie-inleg. De premie-inleg is cruciaal, daar heeft u invloed op. Fiscaal zijn er wel beperkingen van kracht. Meer over de verschillen in premie-inleg in het onderstaande ‘Voorbeeld premieovereenkomst‘.
- Levensverwachting. De levensverwachting neemt langzaam toe. Dat is prachtig, maar omdat het pensioen mogelijk langer wordt uitgekeerd heeft de hogere levensverwachting een verlagend effect op de hoogte van de periodieke pensioenuitkering.
- Rente. Twee decennia geleden stond de rente nog op 4%. Toen kon er met een pensioenkapitaal van € 300.000 een levenslang pensioen van € 21.000 worden gekocht. De sindsdien steeds lager wordende rente zorgt ervoor dat de pensioenaanbieding op pensioendatum ook lager is. Met andere woorden; de kostprijs van het pensioen, varieert onder andere door de rente op pensioendatum.
- Variabel en/of vast. Sinds de inwerkingtreding van de Wet verbeterde premieregeling (WVP) behoort een variabele pensioenuitkering ook tot de mogelijkheden naast de vaste variant.
Vóór juli 2023 bestaande pensioenregeling
Een premieovereenkomst die al vóór juli 2023 bestond (de inwerkingtreding van de Wet toekomst pensioenen) is vaak op basis van een in leeftijd oplopend premiepercentage. Waarom? Omdat de premie voor jongeren langer dan voor ouderen kan renderen. Zij bouwen door deze leeftijdsafhankelijke premie-inleg een (ongeveer) gelijk pensioen op. Ondanks dit feit is er in de nieuwe wet voor een vast premiepercentage gekozen. Een leeftijdsonafhankelijk vaste premie. Voor bestaande werknemers geldt er overgangsrecht. Meer daarover in het artikel ‘Eerbiedigende werking‘.
De maximale oplopende (progressieve) en vaste premie schematisch weergegeven:
In het bovenstaande schema is naast de maximale premiestaffel en het maximale vaste percentage van 30% tevens de gemiddelde premie van 15% (2025) verwerkt. Dat is ook mogelijk, een lagere premie-inleg. Afhankelijk van het budget en wat de werkgever en werknemer overeenkomen.
Een lagere premie heeft natuurlijk wel invloed op de hoogte van het pensioen. Het is niet zo dat hogere beleggingsopbrengsten en lagere kosten van pensioenuitvoerder A een aanzienlijk premieverschil met pensioenuitvoerder B kan goedmaken. Ook al willen de pensioenuitvoerders ons in reclame uitingen anders doen geloven.
Beter is het om zo veel mogelijk in te leggen. Als de werkgever dat niet doet kan de werknemer er eventueel zelf voor zorgen door bij te sparen. Met een zo’n hoog mogelijke premie-inleg kunnen eventuele tegenvallende beleggingsresultaten worden opgevangen. Als uiteindelijk blijkt dat tijdens de opbouwperiode alles heeft meegezeten kan de deelnemer van een hoger pensioen genieten. Of eerder met pensioen gaan.
Vast percentage, leeftijdsonafhankelijk
Een premieovereenkomst met vast premiepercentage wordt dus de standaard. Het fiscaal maximum bedraagt 30% van de pensioengrondslag. De premies voor de risicodekkingen komen daar bovenop. Risicodekkingen zoals de verzekering voor de premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid en het partnerpensioen op risicobasis. Een extra 3% is beschikbaar om eventueel bepaalde leeftijdscohorten te kunnen compenseren. Ter beperking van pech- en gelukgeneraties. Zie ook de pagina ‘het nieuwe pensioencontract’.
Voor nu voldoende informatie. Voor maatwerk en een onafhankelijk pensioenadvies ben ik u graag van dienst.
Bijgewerkt op 4 januari 2025.